Hoofding Gooik

Hitte- en ozonplan aanhoudende droogte 

Gebruik kraantjeswater met beleid

De afgelopen weken viel er bijzonder weinig neerslag en volgens de weersverwachtingen zal ook de komende periode droog blijven.  Momenteel zijn er nog geen problemen met de drinkwatervoorziening maar ik vind het raadzaam om nu al preventietips mee te delen. 

In het interview met Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders,  dat vandaag werd uitgezonden in ‘De Ochtend’ op Radio 1 leest u meer toelichting en tips voor een spaarzaam en duurzaam gebruik van drinkwater. 

1. Is er momenteel een probleem voor de drinkwatervoorziening, gelet op de huidige temperaturen en droogte?

We hebben allemaal de weerberichten van de laatste weken op de voet gevolgd.  Het is inderdaad zo dat de afgelopen 12 maanden uitzonderlijk droog zijn geweest: 

 • Tussen juli 2016 en mei 2017 is er minder water gevallen dan tussen juli 1975-mei 1976, het jaar van de waterschaarste dat de luisteraars van 45 of ouder zich wellicht nog wel zullen herinneren. (nu 506,7l/jaar  1975-76: 541,4 l/jaar)
 • Sinds juli 2016 tot nu is er gemiddeld genomen 35% minder regen gevallen dan normaal. Dat betekent 274 l water per m2 minder dan normaal of 27 emmers water minder.

2. Wat zijn de gevolgen van deze droogte?

 • De regenwaterputten staan ondertussen leeg en mensen met tuinen stappen over op drinkwater uit de kraan om hun tuinen te sproeien
 • Dit leidt tot hoger verbruik van drinkwater, ja zelfs tot piekverbruiken van 10 tot 25% meer dan normaal, afhankelijk van de regio (normaal gemiddeld 100l/persoon.dag).

3. Is er nu een probleem voor de drinkwatervoorziening?

Neen, er is nog geen probleem, er is voorlopig nog voldoende water beschikbaar

 • Water wordt gewonnen uit oppervlaktewaterwinning (kanalen, rivieren),  via spaarbekkens of rechtstreeks, daarnaast zijn er ook grondwaterbronnen waaruit geput wordt. De daling van de grondwaterpeilen is een lokaal gebeuren
 • Het zou kunnen dat er lokaal problemen zouden optreden, maar de drinkwaterbedrijven hebben dusdanig geïnvesteerd in hun infrastructuur over de laatste jaren, dat  in geval van een lokaal probleem via leidingen water wordt aangevoerd vanuit andere gebieden waar geen problemen zijn. Deze infrastructuur is nu totaal anders dan in de jaren 70 van vorige eeuw, waardoor de problemen die we toen kenden, zich nu minder snel zullen voordoen.

4. Zijn er preventieve maatregelen te nemen?

Hoewel er nog geen problemen zijn, raden wij iedereen toch aan om spaarzaam om te gaan met het drinkwater. Ik kan hierbij een aantal tips geven :

 • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
 • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
 • Sproei de plantentuin zo weinig mogelijk. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
 • Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. 
 • Besproei uw gazon niet. U zult merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.
 • Was uw auto met regenwater zolang dat beschikbaar is of sla gewoon een keertje over.

5. Hoe lang kan dit aanhouden vooraleer er problemen zouden optreden voor de drinkwaterbevoorrading?

De sector volgt de situatie nauwlettend op en zal die maatregelen treffen die nodig zijn om een drinkwatertekort te voorkomen. Ze hebben hiervoor in de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd om te kunnen anticiperen op mogelijke droogte.

6. Welke stappen zullen gezet worden indien de droogte aanhoudt?

 • De situatie wordt opgevolgd van dag tot dag. Indien nodig zal een communicatie op gang gebracht worden
 • We roepen alvast iedereen op om spaarzaam om te gaan met kraanwater, iets wat we niet alleen zouden moeten doen bij droogte, maar altijd. Kraanwater is immers een kostbaar en kwaliteitsvol product dat beter verdient dan verspild te worden.

Warmteperiode waarschuwingsfase hitteplan in werking

We zitten momenteel in een periode van echte warme dagen, wat natuurlijk heel aangenaam is maar waar ook voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Sinds gisteren zondag 18 juni is de waarschuwingsfase van het federaal plan hitte- en ozonpieken van kracht. Voornamelijk kwetsbare groepen zoals (sociaal geïsoleerde) ouderen, (chronisch) zieken en jonge kinderen lopen risico op ernstige gezondheidseffecten van warmte.

Plan tegen hitte en ozon

In België is sinds de zomer van 2005 het federaal plan hitte- en ozonpieken in werking. Dit is een nationaal plan waarbij zowel drempels voor temperatuur als ozon worden gehanteerd.   Het hitte- en ozonplan bepaalt wanneer de bevolking op de hoogte moet gebracht worden van verhoogde gezondheidsrisico's ten gevolge van de hitte.

In het nationale hitte- en ozonplan kennen we voor dergelijke warme periodes  drie fasen : de waakzaamheidsfase, de waarschuwingsfase (regionale bevoegdheid) en  de alarmfase (federale bevoegdheid). 

Waarschuwingsfase van kracht

In de zomer van 2017 wordt het nieuwe Vlaams warmteactieplan van kracht. Dit plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden in warmteperiodes. Het actieplan biedt ook handvaten aan professionals om preventieve acties te ondernemen en zo gezondheidseffecten als gevolg van warmte te voorkomen.

Het Vlaams warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.

Sinds zondag 18 juni zitten we in de waarschuwingsfase.  De waarschuwingsfase wordt afgekondigd op basis van weersvoorspellingen wanneer de som van de temperatuur boven op 25°C samen meer dan 17°C bedraagt voor vijf opeenvolgende dagen.

Voorbereid omgaan met de hitte : aandacht voor kwetsbare groepen

U kunt zelf  enkele maatregelen nemen om gezond om te gaan met de heersende hitte:   

 •  Drink voldoende  minstens 1,5 liter (vermijd alcohol en koude, gesuikerde dranken)
 • Hou het rustig: vermijd intense fysieke inspanningen tussen 12 en 22 uur
 •  Zoek koele plekken op :  zoek de schaduw op, smeer zonnecrème
 •  Hou de eigen woning koel : benut zonnewering, beperk het gebruik van elektrische apparaten
 •  Stimuleer extra zorg bij jonge kinderen en baby’s : zorg voor voldoende hydratatie, rust en afkoeling
 •  Wees aandachtig voor  ouderen en chronisch zieken : ga zelf langs of zorg voor sociale controle via arts, familie, zorgdragers of mantelzorgers
 •  Zet lokaal een buurtnetwerk op met vrijwilligers of jobstudenten voor gerichte huisbezoeken

Stage volksmuziek van 21 tot 25 augustus 

Stage volksmuziek

Van 21 t/m 25 augustus wordt Gooik-centrum naar jaarlijkse traditie ondergedompeld in de zomerse sfeer van vrolijke folkmuziek. In 31 verschillende sessies verdiepen meer dan 400 deelnemers zich vijf dagen lang in typische instrumenten als doedelzak, accordeon, viool, draailier, hommel, gitaar, fluit, hakkebord, hommel en percussie. Er zijn sessies zang, samenspel, folkdansen, instrumentenbouw en zelfs kalligrafie. Ook de allerkleinsten zijn vanaf 4 jaar welkom in de kinder- en jeugdsessies. Alles onder begeleiding van straffe binnen- en buitenlandse lesgevers.

Folk On Stage

’s Avonds kan iedereen genieten van prachtige concerten in het unieke kader van de Sint-Niklaaskerk, vertolkt door (inter)nationale folkmuzikanten van grote klasse. Onder meer het Scandinavische trio Groupa komt zijn Zweedse en Noorse tradities botvieren in hun schitterende muziek. Daarna barst in zaal Familia het folkbal met live muziek los tot in de vroege uurtjes.

De concerten vinden plaats op 21, 22, 23 en 24 augustus, telkens om 20 uur. Tickets te verkrijgen aan 7 euro, gratis voor kinderen tot 12 jaar en deelnemers aan de stage. Voor meer info: www.stagegooik.be – 02/532 28 38.

Pareltjesworp en oogstfeesten op 15 augustus 

Frans Bauer

Voor het eerst in de geschiedenis van de pareltjesworp (voorheen hamertjesworp) mogen wij dit jaar op 15 augustus een internationale gast verwelkomen.

Niemand minder dan de Hollandse charmezanger FRANS BAUER komt de festivalweide met zijn meezingers in vuur en vlam zetten. Maar uiteraard komt hij eerst chocoladen pareltjes gooien aan het gemeentehuis en iemand gelukkig maken als winnaar van het gouden sieraad.

Het programma van de oogstfeesten

11.45 uur:          Oogstmis met het Gooiks zangkoor

12.30 uur:          Start doorlopend restaurant

13.30 uur:          Demonstratie pikkeling

14.30 uur:          Optreden jeugdorkest De Vrede

15.15 uur:          Pareltjesworp aan het gemeentehuis

16.15 uur           Optreden van Frans Bauer

17.00 uur:          Demonstratie pikkeling

18.00 uur:          Optreden majoretten De Crescendo’s

19.00 uur:          Optreden Bram en Lennert

20.30 uur:          Optreden Laura Lynn

Voor de kinderen is er een springkasteel en kan er een ritje per paard gemaakt worden. De inkom is gratis.

Meer info op www.landelijkegildegooik.be.

GOOIKOORTS 2017: de spot op onze pracht 

Al vijftien jaar is Gooikoorts hét trefpunt voor de liefhebber van traditionele muziek. Uiteraard is deze editie een hoogtepunt en is de spot vooral gelegd op toppers uit de Vlaamse folk wereld. We mogen en kunnen best fier zijn op het muzikale talent uit onze contreien met kleppers en waarden zoals o.a. Kadril met gast Patrick Riguelle en het BVO. Beide groepen musiceren ongeveer al veertig jaar en slagen er nog altijd in om traditionele klanken mooi in te kleuren met een hedendaags gevoel. Uiteraard is ook het internationaal geweld aanwezig en zelfs levende legende Bruce Molsky, een naam die klinkt als een klok in de Amerikaanse 'old-time mountain' en roots muziek, staat op het podium met zijn nieuwe groep 'Molsky's Mountain Drifters'. Verspreid over drie dagen bieden we twintig concerten, een inspirerende concertmis en drie bals aan. Daarnaast is er een uitgebreide instrumentenbouwersmarkt, een festivalmarkt, workshops, de 'Sjato Miredo' voor de kinderen en randanimatie.
 

Een feestelijk kleedje en muzikaal vuurwerk 'pur sang'

Gooikoorts staat ondertussen vijftien jaar op de festivalkalender met de vaste ingrediënten die kenmerkend zijn voor het festival. Deze editie voor de gelegenheid extra bijgekruid tot een culturele en muzikale schat om duimen en vingers bij af te likken. We hopen dat onze bezoekers de muzikale verruiming met verstomming zal verbazen.
De vier virtuozen van MANdolinMAN uit Vlaanderen vragen het uiterste van hun instrumenten en het a capella trio Coope, Boyes and Simpson uit Engeland, bij ons vooral bekend door hun sublieme bijdrage aan de Passchendaele vredesconcerten, hun platenlabel heet niet voor niets 'No Masters'. Een staaltje Gooikoorts op zijn best en uiteraard is er nog veel meer te bewonderen deze editie.
  

Gooikoorts praktisch

- Van vrijdag 7 juli t.e.m. zondag 9 juli 2017
- Het programma en extra informatie vind je op de website en Facebookpagina 
 

Voor meer persinformatie contacteer:

Patrick Lichtert (Pers en communicatie)
GSM: 0473 87 20 56 

Gooik, Lennik en Roosdaal vieren samen de Vlaamse Feestdag  

Vlaamse feestdag

Op zondag 9 juli staan de gemeentebesturen van Lennik, Roosdaal en Gooik opnieuw samen paraat om u een spetterende VLAAMSE FEESTDAG aan te bieden.

Dit jaar kun je terecht op het kerkplein van Pamel-Roosdaal voor samenzang, leuke muziek en veel sfeer. Dorstigen en hongerigen worden er gelaafd aan de vele drank- en eetstanden. Kers op de taart worden de optredens van KADRIL en BE NAKED.

Hou 9 juli alvast vrij in je agenda en vier met onze buurgemeenten ‘Vlaanderen Feest!’.

Het programma

18.30 uur:           Feestelijk opening met fanfares, belleman en gronckelman

19.00 uur:          Samenzang

19.45 uur:          Verwelkoming

20.00 uur:          Optreden van KADRIL

21.30 uur:           Optreden van BE NAKED