Hoofding Gooik

Wijk-werken is de opvolger van het PWA 

In 2018 startte het nieuwe systeem van wijk-werken, de opvolger van het PWA-systeem. 24 gemeenten in Halle-Vilvoorde gaan hiervoor samenwerken. Haviland wordt de wijk-werkorganisator. Zowel particulieren, onderwijsinstellingen, vzw’s als gemeenten en OCMW’s kunnen een beroep doen op wijk-werkers voor het uitvoeren van bepaalde (eenvoudige) taken. Klanten moeten hiervoor wijk-werkcheques aanschaffen van 7,45 euro.


De wijk-werkers zijn mensen die tijdelijk werkervaring moeten opdoen om op termijn terecht te kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Zij voeren taken uit zoals klein tuinonderhoud, busbegeleiding, hulp bij middagtoezicht, kleine herstellings- en onderhoudswerken, logistieke hulp bij evenementen, enz.

In onze gemeente worden Karen Wijns en Ria Alaert de 'bemiddelaars wijk-werken'. Zij houden zitdagen op maandag en vrijdag telkens van 13.00 tot 16.00 uur in G.C. De Cam, Dorpsstraat 67 te Gooik.

0491/35 30 40 of karen.wijns@vdab.be

0491/35 30 38 of ria.alaert@vdab.be

 

Het waarom van een ruilverkaveling in een plattelandsgemeente 

Lees in onderstaande flyer meer over 'het waarom van een ruilverkaveling in een plattelandsgemeente'. Onderaan de flyer lees je tevens waar je terecht kunt voor meer informatie.

Gooik stapt in BE-Alert 

Op de gemeenteraad van 26 maart is een voorstel om de gemeente Gooik in te schrijven op het waarschuwingskanaal BE-Alert goedgekeurd. Dit systeem alarmeert mensen via SMS, telefoon, mail of sociale media over incidenten en situaties van algemeen belang. 

Bij een noodsituatie in uw buurt, wil de overheid u graag tijdig verwittigen en de nodige aanbevelingen te geven (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand, evacuatie bij een ramp). Naast klassieke media (radio en TV), sirenes en luidsprekers van de politie kan de overheid nu ook burgers rechtstreeks waarschuwen dankzij BE-Alert.

Wie zich op BE-Alert.be registreert, kan bij een noodsituatie in de onmiddellijke omgeving snel op de hoogte worden gebracht.

Schrijf je nu in op https://www.be-alert.be/nl

Bruegel en de molens 

De vijfde molendag in het Pajottenland, op 26 mei, wordt een ‘specialleke’. Dankzij onze visionaire kunstenaar Bruegel bundelden de organisatoren een uniek programma. Beleef het molenerfgoed van de Heetvelde- en de Flietermolen. Er wachten je zelfs ongekende kaarten uit ver vervlogen tijden. Sta op de eerste rij om mee de bruegelbakker van 2019 te kiezen. Kinderen kunnen spelenderwijs de Pajotse molens leren kennen.

Wil je het molenerfgoed in de Markvallei eens koppelen aan hedendaagse Pajotse producten? En dat in combinatie met een begeleide fietstocht? Dan krijg je hiervoor de ideale gelegenheid op zondag 26 mei. Gezelligheid verzekerd. We fietsen 21 km en brengen ook nog een kort bezoekje aan het Museum van het Belgisch Trekpaard in Vollezele en houden halt aan een Hernse kubus. Er is ook aan gezinnen met kinderen gedacht. Zij krijgen een ‘vlak’ ritje van 16 km in de Markvallei onder de wielen.     

Je kan starten aan de Heetveldemolen op drie verschillende tijdstippen: 13 uur en 14.30 uur voor de tocht van 21 km. Om 14 uur vertrekt de gezinstocht van 16 km. De eerste halte is aan het Museum van het Belgisch Trekpaard in Vollezele. Daar wacht je een korte ‘inwijding’ in het verhaal van het Belgisch Trekpaard. Het tweede gedeelte van de tocht loopt over Herne en houdt halt aan de kubus in de Processiestraat. Verder wacht de Waltrudismolen. De laatste tussenstop is de Flietermolen in Tollembeek. Hier wacht een drankje. Bij aankomst op de Heetveldemolen kan je genieten van een croque monsieur.

Heksen

Bruegel en heksen, jawel. Met de heksenvereniging De Makrallen, uit het naburige Bever, willen we hierover ook iets kwijt… Je komt het te weten tijdens ‘Bruegel en de molens’.

Tijdschema: aanmelden minstens 15 minuten voor het vertrek.

lus

Heetvelde-molen

Museum

kubus

Waltrudis-molen

Flieter-molen

Heetvelde-molen

km/u

km

vertrek

stoptijd

stoptijd

stoptijd

stoptijd

aankomst

 

21

13u00

25'

10'

10'

30'

15u45

15

15

14u00

niet in lus

10'

10'

30'

16u30

10

21

14u30

25'

10'

10'

30'

17u15

15

 

Activiteit in het kader van het OKW-project ‘We bruegelen’ (voor de begeleide fietstochten), en in het kader van het Leaderproject ‘brueglbrood-Water en wind’ (voor andere activiteiten vijfde molendag) i.s.m. de gemeenten Galmaarden en Herne, fietsclub Draisineken, de Heetveldemolen, de Flietermolen, (H)echt Herne, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Pajottenland+ en Toerisme Pajottenland & Zennevallei.

Vacature voor polyvalent medewerker openbare werken 

Het gemeentebestuur heeft een vacature voor een polyvalent medewerker voor de dienst openbare werken.

Meer info over de functie en de kandidatuurstelling vind je in onderstaand document.