Algemene informatie 

  • Ligging
  • Geschiedenis
  • Dienst Vrije Tijd - Toerisme
  • Brochures
  • Links toerisme Pajottenland en Zennevallei

Ligging 

 
Gooik ligt in het zuidwesten van de provincie Vlaams-Brabant op zowat 25 km van Brussel. De gemeente heeft een oppervlakte van 3.969 ha en iets meer dan 9.000 inwoners. 
 
Gooik bestaat uit de deelgemeenten Gooik, Oetingen, Kester en Leerbeek, al verdient het gehucht Strijland zeker ook een naamvermelding binnen de fusiegemeente. 
 
Gooik ligt in het centrum van het Pajottenland, een prachtige streek die grofweg begrensd wordt door de Dender in het westen en de Zenne in het oosten, terwijl de noordergrens samenvalt met de weg Brussel-Aalst en de zuidergrens met de weg Edingen-Halle.
 
Het reliëf van Gooik is licht golvend. De hoogste heuvel is de Kesterheide, 112 meter boven de zeespiegel. 
 
Wilt u Gooik bereiken, neem dan best de N28 van Ninove naar Halle of de N285 van Asse naar Edingen.
 
Gooik, Parel van het Pajottenland, doet er als moderne, mooie en landelijke gemeente alles aan om zijn beste troeven uit te spelen: de zachte recreatie met een groot aanbod aan wandel- en fietsroutes, mountainbikeroutes, paardenroutes en huifkartochten. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers en een oase van rust en stilte op 25 km van Brussel, de hoofdstad van Europa.  
 
De troeven voor de zachte recreatie zijn gemeenschapscentrum De Cam met zijn volkscafé, volksinstrumentenmuseum en geuzestekerij en Plattelandscentrum Pajottenland - Paddenbroek, waar natuur, landbouw, duurzaamheid en toerisme mekaar ontmoeten.
 
Gooik is tevens ook het "Mekka" van de volksmuziek met de jaarlijkse stage internationale volksmuziek en Muziekmozaïek, het Impulscentrum voor Folk en Jazz. Het volksmuziekfestival "Gooikoorts" trekt jaarlijks tijdens het eerste weekend van juli een paar duizend bezoekers uit binnen- en buitenland.

Geschiedenis 

 
De geschiedenis van Gooik begint net voor onze jaartelling met de aanleg van de heerbaan Bavai-Asse. In de buurt van deze Romeinse verbindingsweg naar Tongeren-Keulen ontstonden ver­scheidene villae.
 
Aan de Uidekrij, het oor­spronkelijke cen­trum van de Romeinse nederzetting, werd in de 12de eeuw de basis van de Sint-Nicolaaskerk gelegd. In dezelf­de tijd begon op 4 km daarvandaan de devotie rond het Heilig Kruis in het ge­hucht de Wastyne, de Woestijn. Het grondgebied Gooik behoor­de tot de abdij van Nijvel.
 
Gooik raakte door zijn ligging op de grens van Brabant, Vlaanderen en Henegouwen haast constant bij conflicten betrokken. Eind 14de eeuw brandde Michel de Lig­ne het dorp plat omdat hertogin Jeanne enkele jaren achter­stond met het betalen van wijnrechten. De vazallen onttrokken macht aan de abdij van Nijvel. Gooik werd een heerlijkheid met uitgebreide rechten, afhankelijk van Gaasbeek. 
 
Van de 13de tot de 15de eeuw was Gooik bezit van de heren van Kraainem. Henri Taye van Elewijt, heer van Wemmel, kocht het dorp in 1430. Engelbert Taye werd in 1652 tot baron verheven. 
 
Enkele jaren later werd Willem-Albert van Grysperre, voorzitter van de Brabantse Raad, baron van Gooik. 
 
Eind 17de eeuw verwoestten troepen van Lodewijk XIV het kasteel, in Gooik waren op dat ogenblik Nederlandse en Spaanse huurlingen gelegerd. De legers van de Zonne­koning zijn nog enkele keren door Gooik getrokken.
 
Voor meer informatie over de geschiedenis van Gooik en erfgoed in Gooik kan je terecht op de website van de Heemkundige Kring van Gooik.

Dienst Vrije Tijd - Toerisme 

Op de dienst Vrije Tijd - Toerisme kan je terecht voor toeristische informatie en brochures van Gooik en de regio Pajottenland/Zennevallei.

Contact:
Dienst Vrije tijd - Toerisme
Gemeenschapscentrum De Cam
Dorpsstraat, 67
1755 Gooik
tel. 02/532 14 02
toerisme@gooik.be

Openingsuren:
De dienst Vrije Tijd is telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

Wil je graag langskomen? Maak dan eerst een afspraak!


Brochures 

Verkooppunten

Dienst Vrije tijd - Toerisme
Gemeenschapscentrum De Cam
Dorpsstraat, 67
1755 Gooik
tel. 02/532 14 02
tom.vandenbossche@gooik.be

Openingsuren:
De dienst Vrije Tijd is open van maandag tot vrijdag van 8u tot 12u en op woensdagnamiddag van 13u tot 16u.
Neem contact op met de dienst Vrije Tijd voor meer toeristische informatie of voor een afspraak.

Volkscafé De Cam
Dorpsstraat, 67
1755 Gooik
tel. 02/532 21 32
www.decam.info

Openingsuren:
Open vanaf 10u.
Gesloten op maandag en dinsdag.


Betalend aanbod

Wandelnetwerk Pajottenland € 6
Wandelnetwerk Pajottenland met gids € 9
Kaart fietsknooppunten Vlaams Brabant € 7
GR Topogids Groene Gordel € 9
Plattelandspad De Houteman € 1,5
Vleemuizen(bunker)wandeling Kester € 2
Mountainbikeroute Gooik € 3
Equitrail: ruiter - en menroutes Vlaams Brabant (rond Brussel) € 6

 

Gratis aanbod

Stratenplan Gooik

Wegwijs in Gooik

Brochure Gemeenschapscentrum De Cam

Gids "erfgoed in het Pajottenland"

Buitengewoon Groene gordel

Kaart "ruiter- en menroutes Vlaams Brabant"

Thematische wandelingen en fietstochten

...

 

Downloaden