• Gooikoorts - Internationaal Volksmuziekfestival
  • Jaarmarkt Gooik
  • Oogstfeesten en Pareltjesworp
  • Stage internationale Volksmuziek
  • Sint - Hubertusviering aan de Woestijnkapel
  • Wekelijkse Boerenmarkt

Gooikoorts 

Gooikoorts is het jaarlijks internationaal festival voor traditionele volksmuziek dat gezelligheid, kwaliteit en sfeer hoog in het vaandel draagt. Op het programma ontdek je een mix van jonge en ervaren folkgroepen uit alle hoeken van het land en van ver daarbuiten.

Wat Gooikoorts zo uniek maakt?

Uitstekende concerten, betaalbare prijzen, een unieke instrumentenmarkt, een vrij podium, muziekinitiaties, kinderanimatie, maaltijden op echte borden en drank uit glazen, een gezellige locatie... Nog meer argumenten nodig?

Gooik is dan ook dé plaats van afspraak tijdens het eerste volledig weekend van juli op de festivalweide Houteman in het centrum van Gooik.

www.gooikoorts.be


Jaarmarkt Gooik 

Sinds 2006 nam een nieuw jaarmarktcomité het heft in handen om de jaarmarkt van Gooik opnieuw leven in te blazen. En dit nu al enkele jaren met groot succes. De jaarmarkt van Gooik vindt plaats op de laatste zaterdag van september. Het centrum van Gooik wordt dan omgetoverd tot een gezellige markt met verschillende activiteiten.

Nieuw sinds 2014 en zeker niet te missen, is het terrein achter de bibliotheek met spiegeltent. Het terrein wordt omgetoverd tot kinderboerderij waar allerlei diersoorten van groot tot klein te bezichtigen zijn. Daarnaast op de grote weide hebben volgende demonstraties plaats: ponyspelen, schaapdrijven, demonstratie gehoorzaamheid door hondenschool d’ Hoeve, stamboekkeuring van Irish Cob en kegelparcours boomstammen slepen door Vlaamse paarden.

In de spiegeltent kunnen jullie genieten van een drankje en kunnen de kinderen ravotten.

www.gooik.be/jaarmarkt

 


Oogstfeesten en Pareltjesworp 

De Gooikse oogstfeesten en de door de gemeente georganiseerde pareltjesworp aan het Gemeentehuis (samen in de volksmond ook ’15 augustus’ genoemd) zijn een traditie geworden waar duizenden mensen jaarlijks op afkomen.

Ieder jaar worden BV's uitgenodigd om de pareltjes naar het publiek te gooien vanuit de ladder van een brandweerwagen.

Na de traditionele (chocoladen) pareltjesworp met prachtige prijzen aan het gemeentehuis gaan de feestelijkheden verder op de festivalweide Houteman in het centrum waar optredens en activiteiten voor jong en oud centraal staan.

www.landelijkegildegooik.be


Stage internationale volksmuziek 

De Stage voor Traditionele Volksmuziek geldt als het Mekka van de Vlaamse folk. Duizenden muzikanten leerden hier hun eerste muzieknoten spelen en kregen zo de smaak van de folkmuziek te pakken. De ‘Stage’ is een begrip in de Vlaamse folkwereld omdat zowel muzikanten als folkliefhebbers elkaar er in een ongedwongen sfeer treffen.

Wil je eindelijk je doedelzak aan de praat krijgen? Of eigen composities op je trekzak spelen? Hou dan alvast 21 tot en met 25 augustus vrij in je agenda en kom naar Gooik.

Iedereen die interesse heeft in volksmuziek is welkom! En je kunt ook altijd als bezoeker een kijkje komen nemen.

Meer informatie:

Muziekmozaïek vzw


Sint Hubertusviering Woestijnkapel 

In Gooik wordt er jaarlijks tijdens de eerste zondag na 1 november een eucharistieviering gehouden ter ere van Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Voor de aanvang ervan gaan ruiters te paard in processie naar de Woestijnkapel waar de deinst in openlucht wordt gehouden.

Paarden, honden en hun eigenaars zijn op de dienst uitgenodigd. Tijdens de viering worden de dieren, indien gewenst, gewijd. Na de dienst is er een receptie. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een wandelzoektocht in de streek.


Boerenmarkten 

Als typisch Pajotse gemeente heeft Gooik ook zijn boerenmarkt. Op een boerenmarkt verkopen landbouwers hun eigen producten rechtstreeks aan de verbruikers. Er worden streekproducten verkocht zoals fruit, brood, zuivelproducten, gevogelte,... die verwerkt worden op het eigen bedrijf.

Boerenmarkt Gooik

Iedere woensdag van 16 tot 19 uur aan het rond punt "De drie hamers".

Contact

Luc Simon
Peverstraat 12
1755 Kester
054/56 64 00

Boerenmarkt Kester

Iedere donderdag van 15 tot 19 uur in de Molenstraat.

Contact

Geert Heremans
Condijstraat 11
1755 Oetingen
0496/23 45 39