• Lekkers uit het Pajottenland
  • Straffe Streek
  • Geuzestekerij De Cam
  • Gooikse Parels

Lekkers uit het Pajottenland 

De gemeentebesturen binnen de regio van Pajottenland+ vinden dat zij in een mooie streek leven, en dat op een boogscheut van de Europese hoofdstad. Als goedgevoelregio hebben het Pajottenland en de Zennevallei dan ook heel wat troeven. Streek- en hoeveproducten horen daar ook bij. Je vind ze in overvloed op de boerenmarkt en in de winkel om de hoek of rechtstreeks bij de producent: kleinfruit, fruitsappen, zuivelproducten, kazen, vlees, geuze, kriek, plattekaas, wijnen, jenevers, enzovoort.

Producenten en/of verkooppunten van een typisch Pajotse lekkernij kunnen het "Pajottenlandmerk"-label aanvragen om op deze manier meer mensen te laten kennis maken met onze lekkere producten.

Ben je geïnteresseerd? Vraag dan de criteria aan via jos.huwaert@pajottenland.be. Of kom langs op het secretariaat in het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit, Molenstraat 26 in Roosdaal. Graag een seintje vooraf. ook voor bijkomende informatie contacteer je Pajottenland+ via 054/50 02 45.

Meer informatie over de lokale producenten, de webwinkel en veel meer vind je op de website:

www.pajottenland.be


Straffe Streek 

Dat Vlaams-Brabant rijk is aan streekproducten is geen mysterie. Naast de verse producten zoals grondwitloof, druiven, appels, peren, oesterzwammen, asperges, … zijn ook tal van andere producten vertegenwoordigd in de regio. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele bieren en wijnen, snoepjes, confituren, honingsoorten, chocolade, koekjes, en ga zo maar verder. Het aanbod aan Vlaams-Brabantse streekproducten lijkt eindeloos! 

Het succes van streekproducten ligt voor een groot deel aan zijn authentieke smaak en kwaliteit. Steeds meer mensen geloven in lokale, biologische en betrouwbare producten. Wie lust nu geen puur en vers product?!

Streekproducten worden met ambacht en liefde gemaakt, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt.

Gooik is een Straffe Streek Gemeente. Het Straffe Streek Gemeente-label geeft aan dat gemeente de streekproducten uit Vlaams-Brabant een warm hart toedraagt en er ook effectief werk van maakt. Dit betekent dat gemeente Gooik streekproducten aankoopt voor een minimum budget, streekpakketten geeft als cadeau ter ere van diverse gelegenheden en streekproducten in de dagelijkse werking gebruikt. 

In de Groene Gordel hebben Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenberg, Lennik, Liedekerke, Londerzeel, Machelen, Meise, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde en Zemst het samenwerkingsakkoord met de provincie Vlaams-Brabant en de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant al ondertekend.

Ontdek het grote aanbod streekproducten en producenten op de website:

www.straffestreek.be


Geuzestekerij De Cam 

Lambiek is de moeder aller bieren, een eeuwenoude traditie van brouwkunst en spontane gisting, uniek in de wereld. De geuzesteker voert het verse brouwsel uit vier verschillende brouwerijen aan.

Het wort rijpt in 150 jaar oude tonnen van 1000 liter uit Tsjechië. Geuzesteker Karel Goddeau zal lambiek van 1, 3 en 5 jaar “steken” of mengen en bottelen. Door een spontane hergisting op de fles van minstens 1 jaar wordt de “oude geuze” verkregen.

Dit is het duurste bier (3 jaar) om te brouwen, maar met zoveel complexe smaken en een zalige afdronk met lichte eiktoets : wereldklasse.

Door het toevoegen van Schaarbeekse krieken aan lambiek verkrijgen we de edele oude kriek. Oude geuze en oude kriek zijn een geografisch beschermde benaming.

 

Waar: Gemeenschapscentrum De Cam, Dorpsstraat 67, 1755 Gooik.

Te bezoeken op afspraak: 0476/81 68 06 - kriekdecam@gmail.com.

facebook


Gooikse Parels 

 

Deze chocoladeparel verwijst naar Gooik als landelijke gemeente die ook vaak de Parel van het Pajottenland wordt genoemd. Voor het chocoladepareltje wordt melkchocolade van Callebaut en twee vullingen, met name een vanillebotercrème en een chocoladeschuim gebruikt.

Dankzij een speciale techniek krijgt de buitenzijde een glanzend uitzicht. De productie verloopt op een ambachtelijke wijze en maakt gebruik van hoeveboter en suiker (geen bewaarmiddelen!).

Op 15 augustus is er naar jaarlijkse gewoonte een Pareltjesworp. Die dag worden er 3000 parels vanuit het gemeentehuis naar de aanwezigen gegooid.

Eeckelstraat 32 - 1755 Gooik
0476/71 08 06

chocolaterie.de.parel@telenet.be
 

 


Eigen-Zinnig 

Het Gooikse Hamertje, een streekpraline in de lente 2017 bedacht door chocolatier Nick Wauters en Kathelijne Tas. Nick is tevens houder van het HIB label en tijdens de "Chocolate Hero Week" van Callebaut verkozen door de Gaultmillau jury als één van de drie beste chocolatiers.

De artisanale pralines zijn vervaardigd met melkerijboter. De pure praline is gevuld met een frisse appel-ganache geparfumeerd met appelgin van Ground Control uit Pepingen. De praline van melkchocolade is gevuld met een smeuïge crème van 'sour cherry’.

Eigenzinnig is meer dan pralines en chocolade. Je vindt er ook koffie en zelfgemaakte hebbedingetjes.

 

Waar: Stuivenbergstraat 55, 1755 Gooik

Openingsuren: Vrijdag en zaterdag: 9.30 uur - 18 uur
Op andere dagen maken we graag tijd voor u op afspraak.
0474/571154
054/33 48 33