• Wandelnetwerk Pajottenland
  • Plattelandspad "De Houteman"
  • Vleermuizen(bunker)wandeling Kester
  • Paradijsplekjes in het Pajottenland
  • Wandelzoektocht Oetingen

Wandelnetwerk Pajottenland 

Je wandelt langs 760 km aan trage wegen, waarvan 40% onverhard. Op de kaart vind je alle trajecten en de nummers van de knooppunten. Je kan zelf een wandeling uitstippelen en de afstanden bepalen met de kilometeraanduiding op de kaart. De lussen zijn gemiddels 3 à 5 kilometer lang. Onderweg wandel je door prachtige dorpen en landschappen.

De kaarten zijn verkrijgbaar in de verkooppunten in Gooik of te bestellen via de website toerisme Vlaams-Brabant.

Themawandelingen

Natuurpunt neemt je mee op een adembenemende thematocht door 5000 jaar landschap van het Pajottenland. De wandeling start op de parking van Plattelandscentrum Paddenbroek of ter hoogte van de busstelplaats van de Lijn in Leerbeek.De themawandeling in en rond de Kesterheide kan je downloaden via de website Regionaal Landschap.

De woestijnwandeling brengt je langs de meest groene en schilderachtige plekken in Gooik. Ontdek en download de woestijnwandeling via de website toerisme Vlaams-Brabant.

De Kesterheide - Lombergwandeling is een stevige wandeling door het Pajotse heuvellandschap met prachtige vergezichten op Brussel met de basiliek van Koekelberg en het Atomium als aandachtstrekkers.Ontdek en download de Kesterheide - Lombergwandeling via de website toerisme Vlaams-Brabant.

Door het mooiste Pajotde landschap wandel je naar de Hertboommmolen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. hier woonde kapitein Zeppos in de gelijknamige televisiereeks uit de jaren 60. Ontdek en download de Windmolenwandeling via de website toerisme Vlaams-Brabant.

Wist je dat je nu zelf jouw route langs het wandelnetwerk digitaal kan uitstippelen. Ga naar de website www.wandelknooppunt.be of download de App.


Is er een bordje beschadigd of verdwenen?

mail het dan door naar routedokter@vlaamsbrabant.be.

 

Logeren langs het wandelnetwerk


Plattelandspad "De Houteman" 

Dankzij dit Plattelandspad kunnen wandelaars kennismaken met de landbouw van vandaag. Deze “leerwandeling” is 5 km lang en brengt je langs zeer mooie en waardevolle landelijke gebieden met enkele landbouwbedrijven. De landbouw vervult in deze streek immers nog steeds een belangrijke rol.

Langs dit pad staan zeven borden opgesteld. Ieder bord vertelt een stukje van het verhaal van de streek, zodat je niet alleen heel wat te weten komt over de landbouw, maar ook over milieu, landschap en plaatselijke geschiedenis.

Lengte: 5 km. Bewegwijzerd. Start aan GC De Cam, Dorpsstraat 67, 1755 Gooik. 

De brochure is te verkrijgen in de Gooikse verkooppunten.


Vleermuizen (bunker)wandeling Kester 

De gemeente Gooik heeft sinds kort een nieuwe themawandeling op haar grondgebied.

Vanaf heden kunnen wandelaars in Kester terecht om te genieten van een vleermuizen(bunker) wandeling. Dit voorjaar werden vier van de acht bunkers rond Kester uit de Tweede Wereldoorlog ingericht als winterverblijfplaats voor vleermuizen.

Wandelaars kunnen kiezen uit een korte wandeling van 5 km of een iets langere wandeling van 8 km. De vertrekplaats van beide wandelingen is aan het Jagershof in Kester (Bruneaustraat, 36).

De brochure is te verkrijgen in de Gooikse verkooppunten.
 


Paradijsplekjes in het Pajottenland 

De Paradijsplekjes zetten u op weg naar verrassende natuurgebieden, rustplaatsen en uitzichten van Eden, heden en morgen. Het zijn de plekken waar akkervogels broeden en krekels zingen.

Geniet van uitgestippelde Paradijs-fietslussen (50 en 75 km). Laat je onderweg inspireren en bezorg ons een foto, film, gedicht, schilderij, kijkdoos, haiku… over uw beleving van de plekjes.

 

Download hieronder de 7 wandelingen langsheen de paradijsplekjes:

7 wandelingen langsheen de paradijsplekjes

Wandelzoektocht Oetingen  

Hou je van wandelen en zoeken/bijleren?
Dan is de Wandelzoektocht Oetingen echt iets voor jou!

  • Afstand: ca 7 km.
  • Start en aankomst: Kloosterstraat Oetingen, ’t Stoesje in de volksmond, aan de zuil met de vermelding ‘loopomloop naast de petanque pleinen.
  • Voorzie je van wandelschoeisel, hier en daar kan de ondergrond wat vochtiger zijn na regenweer.

Het parcours met vragenlijst en het antwoordenblad kan hier downloaden of afhalen en binnenbrengen tijdens de openingsuren op:

Dienst Vrije Tijd
GC De Cam
Dorpsstraat, 67
02 532 14 02